De dag van de onthulling Joods Monument


29 oktober 2015 was het zover. Het Joods Monument in de stad Utrecht werd onthuld door de kunstenaar Amiran Djanashvili en burgemeester Jan van Zanen. Overdag was het beeld heel even te zien als Amiran samen met de architect Erik Meulenbelt het plastic en de dekens van het beeld afhaalt. En ‘s avonds was het druk, heel druk en is Utrecht een monument rijker.
De plek van het monument bij het Maliebaanstation is niet toevallig gekozen, hier werd het merendeel van de ruim 1200 Utrechtse Joden op transport gesteld. Het Spoorwegmuseum besteedt aandacht aan de rol van de spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog met de permanente tentoonstelling ‘Beladen Treinen’. Het nieuwe Joods Monument Utrecht bestaat uit een gedenkmuur van zeven meter breed en drie meter hoog, met daarop de namen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse medeburgers van onze stad. Voor de muur
staat een bronzen kunstwerk bestaand uit een Minjan met een Sjofar. De Minjan is een groep van tien mannen die nodig zijn om een Joodse bijeenkomst een wettig karakter te geven. De voorste figuur van de tien mannen draagt de Thora en leest hen daaruit voor. Achter de negen andere mannen zijn, als het ware, de schimmen te zien van alle weggevoerden. Sjofar is het Hebreeuwse woord voor ramshoorn en vormt een teken van hoop bij een dieptreurig gebeuren.
Het kunstwerk is gemaakt door de Georgische kunstenaar Amiran Djanashvili. Vanaf juni 2014 volgde fotograaf Iris Tasseron de kunstenaar bij het maken van het beeld. Ze fotografeerde hem in het atelier waar hij geconcentreerd werkte aan het kunstwerk. Amiran werkt op basis van een schets, maar past het beeld steeds weer aan totdat de vorm geheel naar tevredenheid is. Het gevolg van deze werkwijze is dat het kunstwerk gedurende het proces verandert. Wat als een blok klei begon groeide op deze manier uit tot het uiteindelijke resultaat in brons. Tasseron volgde dit proces op de voet en toont het resultaat in Het Spoorwegmuseum. Foto expositie Iris Tasseron Een beeld in wording, de realisatie van het Joods Monument in Utrecht 29 oktober t/m 6 december 2015
Ook Evert en Nicole Kupers waren er de hele dag bij om audio opnames te maken die u terug kunt horen in de uitzending van de Nationale Ziekenomroep DailyChannel.fm, het zijn gesprekken met Iris Tasseron (fotografie), Amiran Djanashvili (beeldhouwer), Erik Meulenbelt (architect), Ad van Liempt (journalist, Auteur, programmamaker en schrijver van het boek Aan de Maliebaan), Theo Koppes (Christenen voor Israel), Evert Jan de Rooy (PR Spoorwegmuseum) en Maarten van Ditmarsch (Joods Monument Utrecht). De geplaatste foto’s zijn gemaakt door Iris Tasseron.