Berne Abdijbier


In december maakte Abt Denis Hendrickx van Abdij van Berne bekend dat er wederom Berne Abdijbier zal worden geproduceerd. Sindsdien is een stichting opgericht en een projectgroep van specialisten die als vrijwilligers Berne Abdijbier gaan ontwikkelen. De introductie van Berne Abdijbier wordt verwacht in augustus en daarbij wordt door landelijke en internationale interesse een run op de verkoop verwacht. Om teleurstelling te voorkomen is daarom nu een voorverkoop gestart voor bierliefhebbers die er zeker van willen zijn het eerste brouwsel te kunnen hebben. Op www.berneabdijbier.nl kan men in deze voorverkoop een bierpakket bestellen. Alle opbrengst van de bierverkoop vloeit naar de abdij voor onderhoud van de monumentale gebouwen en om te voorzien in levensonderhoud.
2 soorten bier
Inmiddels heeft de abdij uit hun eeuwenoude bewaard gebleven gegevens, de grondstoffen voor twee biersoorten kunnen vinden, blond bier en speciaal bier (bruin). De brouwmeester van de projectgroep heeft hieruit twee, aan de huidige tijd aangepaste recepturen kunnen ontwikkelen. Dit zijn een fris blond bier met 6% en een zoetig dubbel bier (bruin) met 8% alcohol. De bieren worden genoemd Norbertijn (blond) en Prior (dubbel). Komende maanden zullen deze bovengistende bieren door de brouwmeester van Stichting Berne Abdijbier, naar eigen recept, op beperkte schaal worden gebrouwen op een bevriende abdij. Het plan is om later ook een tripel, quadruppel, witbier en andere smaken op de markt te brengen. Bij de abdij wordt binnenkort een Bierproeflokaal met terras ingericht en voor thuisgebruik kan men vanaf de introductie het bier kopen in de Abdijwinkel. Een hoptuin is al gemaakt.Als de verkoop gestaag gaat zal er weer een eigen brouwhuis met brouwerij en bottelarij op het abdijterrein worden gebouwd. Naar verwacht zal dat al over een paar jaar zijn.
Niemand teleurstellen
Inschatten van de eerste productievolumes is lastig, dat is bekend van eerdere bierintroducties. Bij bijzondere bieren ontstaat vaak een run bij de introductie. Om niemand teleur te hoeven stellen is de voorverkoop bedacht. Met de voorverkoop kan de stichting de productievolumes beter inschatten. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om het bierpakket te bestellen. Het bierpakket is beperkt tot maximaal 24 flesjes Norbertijn, 24 flesjes Prior en 2 gratis Berne abdijbier glazen. De prijs is gelijk aan de winkeladviesprijs. De bierproductie zal nog een paar maanden duren. De uitlevering van de voorverkoop wordt feestelijk gevierd omdat dit de start betekent van Berne Abdijbier.