Uitzending Verjaardag 135 Jaar ANWB

Op de Maliebaan in Utrecht – waar de ANWB in 1883 werd opgericht – werd op maandag 2 juli om 14.30 uur directeur ANWB Vereniging Marga de Jager een exemplaar van het boek ‘Het avontuur van de ANWB. 135 jaar onderweg’ overhandigd aan de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. De gelegenheid vond plaats bij de voormalige sociëteit Buitenlust waar de ANWB 135 jaar eerder is opgericht.

Het boek vertelt het verhaal van de ANWB tegen de achtergrond van de inburgering van de fiets, motorfiets en de auto, de introductie en moeizame acceptatie van het kamperen en de groeiende populariteit van buitenlandse vakantiebestemmingen. De ANWB toonde zich vaak een innovatieve organisatie die voortdurend inspeelde op de veranderende wensen van haar leden.

Historicus Hans Buiter in gesprek met Evert Kupers

Daarbij bemoeide de ANWB zich ook actief met maatschappelijke ontwikkelingen. Zo richtte de organisatie regionale rijwielpadverenigingen op die in de jaren tien en twintig van de vorige eeuw fietspaden aanlegden op het moment dat overheden hier nog niet toe bereid waren. In de jaren dertig werd actief gepleit voor de introductie van autosnelwegen en in de jaren veertig en vijftig haalde de bond gemeentebesturen over om kamperen toe te staan. Zo is de ANWB steeds betrokken geweest bij veranderingen op haar werkvelden recreatie en toerisme, verkeer en vervoer. Recentelijk nam de bond het voortouw op de aanleg van snellaadpalen langs autosnelwegen.

In de reportage van Evert & Nicole Kupers alles over deze viering en de presentatie van het boek.