
STRUIKELSTENEN (Stolpersteine) IN CULEMBORG.

In het bijgaande item wordt heel veel aandacht besteed aan de Struikelstenen in Culemborg, eerst op dinsdagavond 3 mei 2016 bij de IJssalon LIC (naast het Stadhuis aan de Markt in Culemborg), waar door Mirjam Fonteyn twee gedichten werden voorgelezen, de belangstelling was enorm, daarna ging men naar het Theater aan de slag om te luisteren naar Toni Boumans over haar boek “Een schitterend vergeten leven van Frieda Belinfante” Een struikelsteen is een messing gedenksteen van 10 bij 10 in de stoep voor het laatste (zelf gekozen) woonhuis van een joods slachtoffer van de Nazi’s. (Natuurlijk struikel je niet letterlijk, maar je moet je wel voorover buigen als je wilt lezen wat erop staat. Zo maak je een gebaar van eerbied naar het slachtoffer en word je ook aan het denken gezet. Op het plaatje staan naam, geboorte- en sterfdatum vermeld).
Gunter Demnig is een Duitse kunstenaar die in 1994 begonnen is met dit project. (‘Stolpersteine”). Wat we weten wil hij voelbaar maken. Want mensen leefden vreedzaam samen en opeens waren sommigen weg. Zo is er erkenning voor ieders individuele lot en wordt het een deel van de buurtgeschiedenis. Demnig plaatst de stenen zelf.
Soms wordt een steen geadopteerd door een school, een straat, een persoon. De kosten zijn ongeveer € 120, – per steen. Er zijn nu al meer dan 16.000 stenen in verschillende landen van Europa. Ook in 25 plaatsen in Nederland, o.a. in Tiel en Ochten. In Culemborg zijn zeker 38 joden weggevoerd en gedood.

Op woensdagavond 4 mei begon er een dienst in de RK Kerk Barbara in Culemborg, waar ook Hetty de Roode, voorzitter van de Stichting Stolpersteine, een gedicht voorlas. Daarna een stille tocht naar de begraafplaats in Culemborg en een gesprek met de voorzitter van de Stichting Stolpersteine, Hetty de Roode over het project Stolpersteine in Culemborg en een gesprek met de Burgemeester van Culemborg, de heer Ronald van Schelven.
Het waren gedenkwaardige avonden.