Opening Toon Hermans Tentoonstelling

Evert Kupers en Maurice Hermans
Evert Kupers en Maurice Hermans

Vrijdagavond 26 augustus werd in het voormalige pand van V&D op de Markt in Sittard de belevingsexpositie Toon Thuis geopend door burgemeester Sjraar Cox en Gaby Hermans.
Daarbij waren uiteraard Toon’s beide zonen Maurice en Gaby en hun familie aanwezig, maar ook oud-medewerkers van Toon, waaronder zijn manager, secretaresse én ongetwijfeld Nederland’s bekendste toneelmeester: John van Elk
Gaby Hermans en burgemeester Sjraar Cox
De afgelopen maanden hebben tal van vrijwilligers zich onder leiding van Koen Savelkoul een slag in de rondte gewerkt om de expositie ter gelegenheid van de herdenking van Toon’s honderdste geboortedag (17 december aanstaande) in zijn geboorteplaats in te richten. De expositie maakt gebruik van de modernste technieken. De bezoeker wordt op een bijzonder onderhoudende wijze door het leven van Toon geleid, vanaf zijn jeugd in Sittard tot het podium van zijn geliefde Carré, waar hij meer dan 550 keer met een one-man-show voor een met 1756 toeschouwers uitverkochte zaal optrad.

Schermafbeelding 2016-08-28 om 15.52.59
Evert Kupers in gesprek met de toenmalige toneelmeester Johnny van Elk

Alles komt voorbij – van de keukentafel tot de Méditerranée en het podium van Carré. Teksten, liedjes, attributen, prullaria, allemaal goed voor momenten van herkenning voor degenen die Toon Hermans hebben zien optreden. Wie álles wil zien, lezen en doorleven kan er uren zoet zijn, maar voor een goede indruk van het leven van Toon ben je toch snel een uur of anderhalf zoet.
Campagne
Iedereen die hem heeft zien optreden is het erover eens dat Toon Hermans op het podium als geen ander de kunst verstond om mensen met simpele dingen aan het lachen te krijgen, maar ook wist te ontroeren met de mooiste liedjes, gezongen poëzie. En altijd zonder ooit iemand persoonlijk te kwetsen. Respectvol. En juist daarom wordt dit najaar, voorafgaand aan Toon’s honderdste geboortedag met Toon Respect een campagne in het basisonderwijs gestart. Met die campagne wordt de schooljeugd op het belang van onderling respect gewezen. Ten koste van een ander plezier maken kan immers al snel worden gevoeld als pesterij…
De expositie is tot eind december te bezoeken. Om bezoekers de gelegenheid te geven om de tentoonstelling rustig te bekijken worden per uur een beperkt aantal bezoekers binnengelaten. dat betekent dat men bij het bestellen van de kaarten een tijd moet kiezen waarop men naar binnen kan.
Luister ook even naar de bijgaande reportage over de opening met heel veel gesprekken met bijzondere mensen door Evert & Nicole Kupers.