Horeca Beurs 2016


De allereerste horecabeurs is in 1957, toen nog Horeca Vakbeurs geheten. Zakendoen staat centraal. Consumenten worden niet toegelaten. Er komen 14.000 bezoekers en er is een breed aanbod voor de sectoren cafés, restaurants en hotels. Een jaar later wordt Horecava de naam voor de beurs, die dan nog in de Ferdinand Bolstraat gehuisvest is. Weer een jaar later neemt Amsterdam RAI de organisatie over, met als doel om de Horecava ook een platform voor grootkeukens en cateringbedrijven te maken.
De eerste explosieve groei komt met de verhuizing naar het nieuwe RAI-complex aan het Europaplein. Steeds meer exposanten ontdekken dat beurzen voor vakbezoekers belangrijke evenementen zijn, waar ze zich breed kunnen oriënteren. Ze staan in de rij voor een stand. Bij de oplevering van het Holland-complex (1982), is het probleem van de wachtlijsten voor exposanten snel opgelost. Over de bezoekers maakt de organisatie zich in die tijd geen zorgen, ze komen in grote getale. 1993 is een recordjaar met meer dan 100.000 bezoekers. De beurs is ook ’s avonds open, en heel wat cafébazen verdelen hun toegangskaarten onder hun vaste gasten.
Eind jaren negentig schrappen de landelijke bierbrouwers, de koffiefabrikanten en de grootkeukens een aantal beurzen. De Horecava wordt één van de speerpunten in een tweejaarlijkse cyclus. Zo onstaat eind negentiger jaren het fenomeen van kleine en grote Horecava. Dat is inmiddels al weer losgelaten.
Door een nieuw toelatingsbeleid wordt de beurs bovendien alleen nog maar toegankelijk voor echte vakbezoekers. Door het selectieve toelatingsbeleid wordt de macht van de getallen vervangen door de wetten van de kwaliteit. Het gaat niet langer om de veelheid aan bezoekers, maar om de kansen om zaken te doen. Beslissingsbevoegd, is een kwalificatie die de Horecava graag ziet. Door de bezoekersregistratie en de beursonderzoeken ontstaat er een betrouwbaar beeld en weten we dat in 2015 ruim 55.000 foodservice professionals de beurs bezoeken uit naam van bijna 35.000 (foodservice) ondernemingen.
IMG_5145De Horecava is gegroeid van een orderbeurs naar een netwerkbeurs. Innovatie blijkt door de jaren heen één van de belangrijkste bezoekredenen. In 2000 gaat de Horecava Innovation Award van start. Deze innovatiewedstrijd in vier categorieën beleeft dus in 2016 al zijn 16e editie en is nog steeds toonaangevend. In het Innovation LAB wordt vernieuwing binnen diverse thema’s, zoals technologie, marketing en duurzaamheid, zichtbaar gemaakt. Te zien is hoe trends vertaald kunnen worden in nieuwe kansen voor het horecabedrijf.
Het randprogramma staat bol van workshops, demonstraties en presentaties. En vier dagen lang zijn er spannende wedstrijden, waaronder de strijd om de Gouden Koksmuts, de Lekkerste Wedstrijden en het NK Biertappen. Partijen als FSIN, KHN, HotelloTOP en Foodstep organiseren bijeenkomsten voor hun eigen doelgroepen.
Na 60 jaar is de Horecava nog springlevend. Er is nu een grote rol voor online. Bezoekers kunnen de beurs meemaken op Horecava TV. Het hele programma staat op de Horecava-app en -website. Voor inspiratie zijn er filmpjes en interviews in het digitale beursmagazine Scoops. En het allerlaatste nieuws volgt de beursbezoeker op Twitter en Facebook. De Horecava viert het jubileum met een ludieke Facebook-actie voor de horeca, waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Van 60 flessen wijn tot 60 liter woksaus.

Ook Evert & Nicole Kupers gingen er een kijkje nemen en dat resulteerde in de bijgaande audio File met mooie interviews met standhouders.