Het bijzondere verhaal van Zichron Menachem, door Deborah Maarsen

Deborah Maarsen, (foto Christelijk Nieuws)

Op zondag 9 juli arriveren 130 ernstig zieke, jonge kankerpatiënten met een door El Al beschikbaar gesteld vliegtuig vanuit Israël op Schiphol. Dankzij de stichting Vrienden van Zichron Menachem vieren zij hun zomervakantie straks in Nederland. Zichron Menachem in Jeruzalem is een dagopvangcentrum en hulporganisatie voor kankerpatiëntjes uit heel Israel.

Evert Kupers had een gesprek met Deborah Maarsen, oprichtster en voorzitter van de Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland. “Ieder kind wordt vergezeld door een eigen medisch geschoolde vrijwilliger, anders zouden de ouders hun kind nooit meegeven voor zo’n reis,” vertelt Deborah Maarsen, oprichtster en voorzitter van de Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland. “Er is een team van vijf artsen, tientallen verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten, een mobiel ziekenhuis en het Emma Kinderziekenhuis op de achterhand voor noodgevallen. “Elk ernstig ziek kind mag mee,” aldus Maarsen. “Ook Palestijnse en Arabische kinderen. Daar kan de politiek nog wat van leren!”
Maarsen is sinds jaar en dag druk met het organiseren van alle activiteiten en het werven van sponsors. “Ik heb als tweejarig peutertje concentratiekamp Ravensbrück overleefd,” besluit zij. “Omdat ik het voorrecht heb het te kunnen navertellen, doe ik deze mitswa (een goede daad) voor de kinderen.”