Exclusief Interview met Harry Piekema

Acteur Harry Piekema tourt door het land met zijn theatervoorstelling ‘Man wil trap op met lampje’. Het is een muzikale, humoristische voorstelling over een man die bekend is, maar zich niet gekend voelt.

harry-piekema-in-gesprekHalf, zo niet heel Nederland kent acteur Harry Piekema (57) als filiaalmanager Van Dalen uit de reclames van Albert Heijn. Een rol die hij maar liefst tien jaar met veel succes lang speelde. Maar begin 2014 schreef hij een brief aan de supermarktketen dat hij wilde stoppen. Piekema: “Ik ging nadenken over mijn lange-termijnplannen: wat wil ik nog? Wat vind ik leuk om te doen? Toen dat, na gesprekken met allerlei mensen, wat meer vorm kreeg, dacht ik: het is tijd voor nieuwe avonturen.”

Man wil solo

Eén van Piekema’s grootste wensen was een eigen voorstelling maken. Een bonte mix van verhalen, liedjes, grappen en slapstick. Dat nieuwe avontuur begon dus in een tent op de Parade. “Mijn idee was om nou eens niet voor een camera te gaan staat met een miljoenenpubliek, maar precies het tegenovergestelde. En kennis maken met de mensen in het publiek.” Dat was ook letterlijk wat Piekema deed, op zijn gemak schudde hij handen en vroeg de mensen het hemd van het lijf. Om het reclamebeeld van zich te schudden. “Ik kon maar het best de koe bij de horens vatten en de voorstelling erover laten gaan. Iets dat ik in ‘Man wil trap op met lampje’ doorzet. Ik begin met het contact dat ik met mensen heb, wat ik aan ze zie en wat dat met mij te maken heeft. Dan vertel ik iets over mezelf en voor je het weet gaat het weer heel ergens anders over, haha.”

Interactie
Piekema verheugt zich enorm op zijn solovoorstelling: “Het is heel fijn om mensen op sleeptouw te nemen naar mijn wereld. Ze te laten zien: kijk, hier gaat het volgens mij om. Dat kan met een ontroerend liedje, een verhaal of iets schokkends. Als er maar iets gebeurt in de zaal.” Want daar is Piekema ook op gebrand. “Als mensen iets van mij willen weten, wil ook iets van hun weten natuurlijk. Ik hoop dat mensen actief betrokken zijn.” Eén van de thema’s die Piekema aansnijdt, is: veel mensen doen iets in het leven, maar willen heimelijk iets anders. “Iedereen heeft een hartenwens. Iets dat graag naar buiten wil, maar wat er nog nooit uitgekomen is. Je zit op kantoor, maar je zou je liever de hele week inzetten voor de speeltuinvereniging. Ik vind dat je altijd moet blijven proberen om verschillende kanten van jezelf te ontwikkelen, maar soms – vanwege werk, de hypotheek of wat dan ook – lukt dat niet. Ik had het zelf ook. Dacht op een gegeven moment: het is heel leuk allemaal met de AH, maar ik wil iets anders. Is dat een risico? Ja, dat is een risico. Maar ik doe het toch.”

Evert & Nicole Kupers gingen naar de voorstelling in Nieuwegein en genoten hiervan, na afloop sprak Evert nog even met Harry over de show.