Annie M.G. Schmidtprijs voor Yentl en de Boer


Cabaretduo Yentl en de Boer heeft de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen voor het lied ‘Ik heb een man gekend’. De prijs wordt jaarlijks toegekend door Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival.

De jury van de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 bestond dit jaar uit componist Cor Bakker, cabaretier en programmamaker Jacques Klöters (voorzitter), theaterdirecteur Nel Oskam, schrijver en cabaretier Frans Mulder en zangeres Marjolijn Touw. Volgens de jury is het lied ‘Ik heb een man gekend’ wel kleinkunst, maar niet ouderwets, is het ritmisch en bevat het prachtige akkoorden. De jury prees de mooie samenzang waarin ze een ‘levendige afwisseling’ hoorde en ziet voor Yentl en de Boer een veelbelovende toekomst in het theaterlied.
Yentl Schieman en Christine de Boer vonden elkaar op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waar ze opvielen door hun ijzersterke composities, rake teksten en rijke fantasie. In 2013 wonnen ze de jury- en publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival en vervolgens toerden ze met hun theaterprogramma De Meisjes door het land. Ze maken deel uit van de formaties Het nieuwe lied en #aanstormend en zijn volgend seizoen in de theaters te zien met het programma De snoepwinkel is gesloten.
IMG_0345De Annie M.G. Schmidtprijs werd drieëntwintig jaar geleden ingesteld om de schrijver, componist en uitvoerder van het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De prijs – 3.500 euro en het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen – is beschikbaar gesteld door Buma Cultuur.
Evert Kupers was bij de uitreiking aanwezig en sprak ondermeer met Evert de Vries, creatief directeur van de Kleinkunstacademie Amsterdam, Jacques Klöters, voorzitter van de jury, Burgemeester Eberhard van der Laan, Yentl en de Boer, Henk van Gelder, Gerard Cox, Harry Slinger en Bas Maree van de groep En-Varc.